Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Katasztrófák éve az agrárium m
  2011-01-04 08:21:23, kedd
 
  Katasztrófák éve az agrárium mögött Bővebben a mai Magyar Hírlapban

A katasztrofális, csapadékos időjárás határozta meg a tavalyi évet a mezőgazdaságban. A kormányváltás után kiderült, hogy alig maradt pénz vidékfejlesztésre, eközben az új agrárkabinet az idénymunka könnyítésével és a termelők helyzetbe hozásával igyekezett segíteni az ágazaton.

A kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb volt a termés, s nőttek a termelők költségei (Fotó: Hegedüs Róbert)

A bel- és árvizek - a csapadék határozta meg hazánk időjárást a múlt évben, a gazdák kisebb terménymennyiséggel és nagyobb önköltséggel szembesültek. A piacon ennek megfelelően kereslet alakult ki, amely felfele húzta a termények átvételi árát, azonban a védekezésre - többnyire növényvédelemre - költött összegeket ez sem fedezte. A negatív tendencia a méztermelésnél indult el, túlsúlyba került az akácméz, míg az aszályt kevésbé tűrő repce virágából sokkal kevesebb méz került a polcokra. A csapadékos időjárás és a belvízzel borított területek megnehezítették a méhcsaládok helyszínre szállítását. A méhészeknek összességében gyenge-közepes termésük volt, az átlagosan termelt huszonnyolcezer tonna mézhez képest tavaly csak 22-23 ezer tonna méz készült.

A nyár elején már biztos volt, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatnak is hatalmas veszteségeket kell elszenvednie. Átlagosan harminc százalékkal kevesebb zöldség és gyümölcs termett, mint az előző évben, s hosszú idő óta először csökkent az ágazat teljesítménye kétmillió tonna alá.

A cseresznye nyolcvan, a meggy negyvenöt százaléka semmisült meg - ez az arány sokkal rosszabb, mint az átlagos harmincszázalékos termésveszteség. A körte- és diótermés viszont alig csökkent.

A legnagyobb drágulást egyértelműen a gabonapiac produkálta, hiszen a termelői árak több mint ötven százalékkal emelkedtek a múlt évben. (A rekordot egyébként a burgonya termelői árának növekedése állította fel, amely több mint hetvenszázalékos volt, és az alma is több mint felével drágult.) A tavaszi kormányváltás után az új agrárkabinet elsősorban jogszabály-változtatásokkal próbált meg úrrá lenni az ágazat gondjain. (A 2007-2013 közötti ciklusra vonatkozó vidékfejlesztési pénzek mintegy nyolcvan százalékát már le- és elköltötte a szocialista agrárvezetés.) Módosult a közbeszerzési törvény, ennek részeként a közintézmények közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhatnak a helybeli termelőktől húst, zöldséget, gyümölcsöt, tojást és tejterméket. A törvénymódosításra azért volt szükség, mert a bonyolult eljárási rend és jogalkalmazás miatt a kistermelők, a mikro-, kis- és középvállalkozások nagyobb társaiknál nehezebben tudtak indulni a közbeszerzési eljárásokon. Az új jogszabály lehetővé teszi, hogy a közétkeztetést végző kórházak közbeszerzés nélkül, közvetlenül a helybeli termelőtől vásárolhassák meg a húst, a zöldséget, a gyümölcsöt, a tejet és tejterméket, a mézet, a tojást és a gabonát. A kereskedelmi lánc lerövidítésével a termelők piacra jutási esélyei növekednek. A helyi beszerzés lehetőségével kevesebb terményt, főzési alapanyagot utaztatnak közúton, így a légszennyezés és az üzemanyag-felhasználás is csökkenthet. Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény az idénymunkások viszonyát rendezte, illetve nagyban könnyítette a munkaadók helyzetét. Ennek szabályait a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkára, valamint az alkalmi munkára lehet alkalmazni. Az idénymunka esetén lazábbak a foglalkoztatási szabályok, a munka törvénykönyvének nem minden passzusát kell alkalmazni, emellett alacsonyabb közterhet rónak a munkáltatóra.

Az idénymunka esetén a törvény százhúsz nap - akár egybefüggő, folyamatos - munkaviszonyt engedélyez, míg az alkalmi munka esetében ez legfeljebb öt egymást követő napig, egy hónapon belül 15 napig, egy éven belül pedig legfeljebb kilencven napig tarthat.

A kisvágóhidak bürokratikus terheit csökkentette az a miniszteri rendelet, amely mentesítette a kötelező vágás utáni minősítés alól az éves átlagban heti kétszáz darabnál kevesebb sertést, illetve heti hetvenötnél kevesebb marhát feldolgozó vágóhidakat. Eltörölték a gazdaság átadás-átvételét sújtó illetéket, amelyet akkor is kellett fizetnie a gazdának, ha családon belül átadja gazdasága irányítását a következő generációnak. Bevezették a másodlagos élelmiszer-vizsgálat rendszerét is, amellyel korlátozni kívánja a kormány a silány minőségű, más országokból származó élelmiszerek beáramlását a hazai piacra. A kistermelői rendelet módosításával egyszerűbb lett az élelmiszer-termelés, -feldolgozás és -értékesítés.

A legnagyobb agrárdiplomáciai sikert tavaly egyértelműen a külföldiek és a cégek magyarországi földvásárlását megtiltó földmoratórium meghosszabbítása jelentette, de emellett a szabad pálinkafőzés és a disznóvágásról szóló rendelkezés is sokat segít a vidéken élőknek.
Fidesz: Siker a moratórium kitolása
,,Nemcsak az időjárás, hanem az előző agrárkormány tevékenysége miatt is katasztrofális esztendőt tudhat maga mögött a mezőgazdaság" - mondta Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke. A politikus szerint az előző agrárkabinet 2010-re előirányzott támogatási összegei májusra, júniusra már elfogytak, ezért a gazdák több uniós támogatást nem tudtak lehívni a nemzeti önrész hiánya miatt, amelyet a magyar költségvetésnek kellett volna állnia. ,, Az idén akkora pénzalap került a nemzeti önrész mögé, amelyből egész évben finanszírozható, elsősorban az állattenyésztők számára az igénybe vett közösségi pályázatok hazai vállalása" - hangsúlyozta a politikus. Font sikeresnek nevezte a mezőgazdasági idénymunkák vállalásának egyszerűsítését, annak ellenére, hogy az év elején korrigálni fogják a törvényt, továbbá a kistermelői értékesítés engedélyezését, amelynek segítségével helyben lehetőséget kaptak a gazdák terményeik egyszerűbb értékesítésére. Az elmúlt év legnagyobb eredményének a külföldiek földvásárlási moratóriumának a meghosszabbítását nevezte, amely nagyrészt a magyar agrárdiplomácia sikere. ,,A magyar uniós elnökség aktívan kíván az ágazattal foglalkozni. Megrendezzük a tagállamok közös mezőgazdasági bizottsági ülését" - hangsúlyozta Font.
Az MSZP szerint ez sem lesz a gazdák éve
,,Az idei év sem lesz a magyar agrárium éve, hiszen hatalmas területeket borít belvíz" - mondta Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő. Jelezte: a hazai növénytermesztést meghatározó gabona felvásárlási árai emelkedő tendenciát mutatnak, amely a termelők szempontjából jó hír. Az állattenyésztőknek viszont nem kedveznek a magas takarmányárak. ,,Remélem, az idén kissé magához tér a tejágazat, és mindent meg fogunk tenni, hogy a tejelő marhákat tartó gazdák megkapják az őket illető támogatást" - hangsúlyozta. A képviselőt megnyugtatta, hogy az Európai Bizottság meghosszabbította a külföldiek és a cégek termőföld-vásárlási moratóriumát. ,,Ennek köszönhetően az ágazat megúszott egy kapkodva összerakott földtörvényt. A feladat nem múlt el, viszont értékes három évet nyert a jogalkotó arra, hogy megvédhesse 2014-től a magyar termőterületeket" - mondta Gőgös. Szerinte a közös agrárpolitika felülvizsgálata során csökkenhet némileg a hazánkra jutó támogatások összege, de gyökeres változásokra nem kell számítani. Egyetért a kormány azon törekvéseivel, amely a helyi termelők helyzetbe hozására irányul, de a szabályozás végrehajtásával már nem elégedett. Szerinte az új kistermelői rendelet rosszabb, mint a korábbi jogszabály volt, a nepperek visszaélhetnek a lehetőségekkel.
Az LMP várja a kormány agrárstratégiáját
,,Nagyon sok a tennivaló a mezőgazdaságban, és bár a kormány elkötelezettnek tűnik, nem látszik, miként akar a gondokon úrrá lenni" - jelentette ki Szabó Rebeka, a Lehet Más a Politika (LMP) szakpolitikusa. Az LMP szerint a tavaly meghozott intézkedések csupán kisebb gondokra adtak választ, éppen ezért kíváncsian várják a hamarosan megjelenő tízéves agrárstratégia vitára bocsátását. ,,Az elmúlt, csapadékos év megint megmutatta, hogy Magyarország számára létszükséglet egy új vízgazdálkodási stratégia megalkotása" - hangsúlyozta Szabó Rebeka. Szerinte csak ezután tudjuk a bel- és árvíz formájában jelentkező tavaszi, illetve őszi vízfelesleget kezelni és megőrizni a nyári, aszályos időszakra. Úgy látja, az agráriumot komplex ökorendszerként kell kezelni, amely a mezőgazdasági termelésen kívül magába foglalja a talaj- és környezetvédelmet, a vízgazdálkodást és nem utolsósorban a tájat, amelyben a vidéki emberek élnek. A mezőgazdaságot a következő évtizedben úgy kell új alapokra helyezni, hogy megélhetést biztosítson a vidéken élők számára. Mindezt úgy, hogy ez harmóniában legyen a környezettel. Azt kell termelnünk, ami a helyi adottságoknak a leginkább megfelel - mutatott rá Szabó Rebeka. Szerinte ez a fenntartható modell igényli a későbbiekben a legkevesebb emberi beavatkozást.
Jobbik: Csak a termelők közérzete javult
A Jobbik szerint az új kormány intézkedései sok esetben megállnak a közérzetjavítás szintjén. Ilyenek például a földtörvény bizonyos módosítását is magába foglaló Nemzeti földalapról, az egyszerűsített foglakoztatásról, az üzletláncok tisztességtelen forgalmazói magatartásának tilalmáról szóló törvénymódosítások. ,,A magyar föld a moratórium hároméves meghosszabbítása ellenére sincs biztonságban, és a beszállítók továbbra is kiszolgáltatottak az üzletláncok erőfölényének" - mondta lapunknak Varga Géza. Úgy látja, a kormány a mezőgazdaságot tavaly ért természeti csapások és a Jobbik módosító javaslatai ellenére sem használta ki a költségvetés adta lehetőségeket a gondok enyhítésére. ,,A kárenyhítő alapot megfelelő összeggel kell feltölteni, a szocialista kormányzás alatt megvont top-up teljes összegét vissza kell adni a gazdáknak. Az osztatlan tulajdonban lévő földek kiméretése nélkül a beígért birtokpolitikai reform sem indulhat el" - hangsúlyozta Varga. A politikus jelezte azt is, hogy támogatják a kormányt az uniós elnökség alatt a génmódosított termékek elleni küzdelemben, hogy ebben az ügyben is valódi össznemzeti érdekek érvényesülhessenek. Hozzátette: fontos, hogy a közös agrárpolitika költségvetése se csökkenjen, és hazánk meg tudja tartani jelenlegi pozícióját.
Kedvező a földtörvény módosítása
,,A szélsőséges időjárás okozta terméskiesés és a terménypiaci áremelkedés következtében kialakult árdrágulásnak két gyakorlati következménye lett. Egyrészt a kárenyhítési rendszert kell újragondolni, másrészt a gazdák és a felvásárlók közti szerződéseket is új alapokra kell helyezni" - mondta Weisz Miklós, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) társelnöke. A kölcsönös bizalmon alapuló, a hosszú távú együttműködést garantáló hozzáállásnak kellene kialakulnia a termények átvételére szerződő felvásárlók és a gazdák között, s a várható hasznon, illetve veszteségen arányosan kellene osztozni. Az AGRYA szerint az is bebizonyosodott, hogy a kárenyhítési rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel a veszteségek jelenleg csupán tizedére elég a gazdák által befizetett és az állam által kiegészített hozzájáruláson alapuló költségvetés. A fiatal gazdák szempontjából nagy elmozdulás, hogy a földtörvényt úgy módosította a kormány, hogy huszonöt-ötven évre, örökölhető tartós bérletbe, illetve használatba kaphatnak földet azok a fiatalok, akik élethivatás-szerűen szeretnének mezőgazdasággal foglalkozni.

Wiedemann Tamás


http://www.magyarhirlap.hu/a_videk_magyarorszag/katasztrofak_eve__az_agrarium_mog ott.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: vidékfejlesztési, változtatásokkal, meghosszabbítása, törvénykönyvének, agrárdiplomáciai, hetvenszázalékos, termőterületeket, foglakoztatásról, birtokpolitikai, költségvetésnek, finanszírozható, egyszerűsítését, lerövidítésével, megnehezítették, növényvédelemre, huszonnyolcezer, termésveszteség, agrárdiplomácia, mezőgazdasággal, foglalkoztatási, állattenyésztők, tisztességtelen, vízgazdálkodási, bebizonyosodott, mezőgazdaságban, elkötelezettnek, ökorendszerként, vízgazdálkodást, közérzetjavítás, felülvizsgálata, végrehajtásával, mezőgazdaságot, hozzájáruláson, méztermelésnél, közintézmények, közétkeztetést, agrárium mögött, tavalyi évet, kormányváltás után, idénymunka könnyítésével, termelők helyzetbe, kedvezőtlen időjárás, termelők költségei, csapadék határozta, múlt évben, gazdák kisebb, piacon ennek, termények átvételi, védekezésre –, negatív tendencia, méztermelésnél indult, aszályt kevésbé, Magyar Hírlapban, Hegedüs Róbert, Font Sándor, Gőgös Zoltán MSZP-s, Európai Bizottság, Szabó Rebeka, Lehet Más, Varga Géza, Weisz Miklós, Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének, Wiedemann Tamás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az Európai Unió is foglalkozik...  képre írva  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Két tekintet van  Beney Zsuzsa - Tavasz  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Idézetek a barátságról  Környezetvédelem  Facebookon kaptam Krisztinától  Ahogy emelkedik a rezgés...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Életművészet  Az embernek a társa: hiányzik.  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Jó éjszakát  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Maradék idő  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gárdonyi Géza - Április végén  Ébredj  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A végzet az  Kellemes esti időtöltést  A Gömb  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  A hét szűk esztendő  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
agrárium mögött, tavalyi évet, kormányváltás után, idénymunka könnyítésével, termelők helyzetbe, kedvezőtlen időjárás, termelők költségei, csapadék határozta, múlt évben, gazdák kisebb, piacon ennek, termények átvételi, védekezésre &#8211, negatív tendencia, méztermelésnél indult, aszályt kevésbé, csapadékos időjárás, belvízzel borított, méhcsaládok helyszínre, átlagosan termelt, nyár elején, zöldség-gyümölcs ágazatnak, előző évben, ágazat teljesítménye, cseresznye nyolcvan, meggy negyvenöt, arány sokkal, átlagos harmincszázalékos, legnagyobb drágulást, gabonapiac produkálta, termelői árak, rekordot egyébként, burgonya termelői, tavaszi kormányváltás, ágazat gondjain, szocialista agrárvezetés, közbeszerzési törvény, közintézmények közbeszerzési, helybeli termelőktől, bonyolult eljárási, közbeszerzési eljárásokon, közétkeztetést végző, helybeli termelőtől, kereskedelmi lánc, termelők piacra, helyi beszerzés, egyszerűsített foglalkoztatásról, idénymunkások viszonyát, munkaadók helyzetét, alkalmi munkára, idénymunka esetén, foglalkoztatási szabályok, munka törvénykönyvének, törvény százhúsz, alkalmi munka, hónapon belül, éven belül, kisvágóhidak bürokratikus, kötelező vágás, éves átlagban, gazdaság átadás-átvételét, következő generációnak, silány minőségű, hazai piacra, kistermelői rendelet, legnagyobb agrárdiplomáciai, cégek magyarországi, szabad pálinkafőzés, disznóvágásról szóló, vidéken élőknek, moratórium kitolása, előző agrárkormány, politikus szerint, előző agrárkabinet, gazdák több, nemzeti önrész, magyar költségvetésnek, idén akkora, állattenyésztők számára, igénybe vett, mezőgazdasági idénymunkák, kistermelői értékesítés, gazdák terményeik, külföldiek földvásárlási, meghosszabbítását nevezte, magyar agrárdiplomácia, magyar uniós, ágazattal foglalkozni, tagállamok közös, magyar agrárium, hazai növénytermesztést, termelők szempontjából, magas takarmányárak, idén kissé, tejelő marhákat, őket illető, képviselőt megnyugtatta, ágazat megúszott, kapkodva összerakott, jogalkotó arra, közös agrárpolitika, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.